Imorgon är det sista gången på babyrytmiken. Känns lite sorgligt att det redan gått två terminer och att våra små bebisar har blivit så stora att de inte längre passar under kategorin baby. Om jag ska glädja mig något i detta är att jag om ett halvår får börja gå på babyrytmik igen med bebis nr 2, lillsyskon som det lilla livet kallas här hemma.
Till imorgon så tänkte jag då baka en SUPERGOD passionsfruktscheesecake med smak av citron. Har ni inte testat, gör det. Ni kommer definitivt inte att bli besvikna. Den har en sån frisk och somrig smak, perfekt också eftersom att mina cravings är just surt. Här kommer receptet. Kakan går lika bra att frysa istället för att ställa i kylen som enligt receptet. Ta då bara fram kakan en stund innan servering.
Passionsfruktscheesecake 10 portioner
10 Digestivekex
50 g Smör
Fyllning:
4 Gelantinblad
2 Ägg
400 g Philadelphiaost
2 dl Créme fraiche
1,5 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 Citron, rivet skal och pressad saft
Glasyr:
1 Gelantinblad
2 msk Strösocker
4 msk Vatten
2 Passionsfrukter
Gör såhär:
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.
Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Klar att servera!