Christian önskade äppelpaj (har han gjort ett tag, haha) men ikväll så tog jag tag i saken och ställde mig i köket. Äpplena är ifrån vår egna trädgård och är så goda. Lite på gränsen till sura är vissa, men jag gillar det. Får se om jag bakar något mer i höst, ska plocka ner massa äpplen och lägga i garaget sen när vi fått bort köket därifrån. Då har vi nog äpplen hela vintern. Här kommer receptet på en enkel, snabb och supergod äppelpaj med smuldeg.
Äppelpaj
ca 6 port.
3 medelstora äpplen
2 msk strösocker
3 tsk kanel
liiiite salt
smör till formen
smuldeg
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl strösocker
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra formen. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Strö över kanel, strösocker och salt. Börja sen med smuldegen. Skär smöret i små tärningar och nyp ihop det tillsammans med vetemjölet och havregrynet. När du fått en deg häller du i strösockret. När du fått en fin smuldeg strör du den över äpplena och sen skjuts in i ugnen i ca 15-20 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svala och servera med massor av kall vaniljsås.